Там, където се печата "Мениджър"

Новини

 

1 декември 2013

Там, където се печата "Мениджър"

Там, където се печата "Мениджър""Ропринт" вече е горд собственик на две ролни heat-set машини, пълноформатна листова машина Komori Lithrone G540, новия модел машина за дигитален печат Xerox Colour J75 - първа у нас, и на машина за печат на книги Zyrkon 66.

Верните приятели на "Мениджър" знаят много за списанието и малко за печатницата, където то се произвежда. Сега има хубав повод да разкажем за нея - на улица 5007 в район "Искър" пристигнаха и вече работят новата листова целоформатна машина Komori Lithrone G540, машина за дигитален печат Xerox Colour J75, ролна машина за печат на книги Zyrkon 66 и съответните машини за довършителни процеси. За непосветените адресът е в края на града, но той е добре известен на издателите на списания и книги, на маркетинговите специалисти в рекламните агенции. Това е така, защото "Ропринт" е една от най-добрите печатници за ролен хийтсет и листов офсетов печат у нас.

Тук първите тиражи се завъртат в началото на 2008 г. "Започнахме с една ролна машина. Изплатихме я в пика на кризата. Сега притежаваме две", връща лентата назад Емил Петков. Той е главен акционер и изпълнителен директор на фирмата. Журналист по образование и по дух, един от създателите на пресгрупа "168 часа". Сега печатар, както казва, по стечение на обстоятелствата. Днес печатницата, която той управлява, разполага с две японски ролни машини Komori, листови машини целоформатна петцветна и четирицветна половин формат, дигитална машина, машина за печат на книги, поточна линия за топло лепене Kolbus с 24-секционна колонаборна машина, влагочно шевни и пакетиращи машини Този сериозен машинен парк прави печатницата универсална, с възможност за предоставяне на цялата гама печатарски услуги, допълва търговският директор Диана Нинова.

Възможностите на "Ропринт" са насочени към производството на списания - тук освен "Мениджър" се отпечатват и едни от най-качествените списания - "Ева", "Идеален дом", "Биограф", каталози на туристически компании, седмични издания, рекламни брошури на търговски вериги, флаери, вложки. Амбицията на мениджмънта е да разшири продуктовата гама с отпечатването на научна и художествена литература.

В печатницата всички говорят за най-новата придобивка - целоформатната 5-цветна машина Komori Lithrone G540. Тя е част от по-мащабен проект за технологично обновление и модернизация на печатницата. Става въпрос за инвестиция от 2,8 млн. лв. по оперативна програма "Конкурентоспособност", като стойността на офсетовата машина е две трети от общото капиталовложение. Освен нея цеховете са дооборудвани с машини за дигитален и печат за сгъване, книговезки нож и концева шивачка. Току-що монтирана, новата "Комори" е изпънала снага в помещение, специално подготвено за нея. Завъртат се и първите тиражи. "За последните три години това е единствената подобна инвестиция в нашия сектор. С Komori Lithrone "Ропринт" става една от най-големите печатници в страната. С нея ние запълваме нишата за печат на средните тиражи и затваряме кръга от възможни печатни машини във фирмата. Конкурентното ни предимство пред всички останали печатници в страната е, че вече можем да предложим на нашите клиенти отпечатването както на една бройка - на дигиталната машина, така и среден тираж - на листовия печат, дори и милионен тираж - на двете ролни машини, и то с много високо качество, на конкурентни цени", подчертава Диана Нинова, търговски директор на "Ропринт". И допълва, че фирмата разширява гамата от предоставяни услуги и с печата на книги. "Разбира се, основната ни дейност остава ролният печат, но ние се стремим да се развиваме и да отговаряме на нуждите на пазара и на клиентите, които, за съжаление, в условията на криза намаляват тиражите. И тук идва мястото на целоформатната листова машина, която поема точно този сегмент от пазара", изтъква Нинова.

В сравнение с Komori Lithrone "дигиталката", както галено наричат в "Ропринт" Xerox Colour J75, е направо малка. Компактна, стилна и модерна, тя е монтирана в специално климатизирано помещение. Първата и засега единствена в България машина за дигитален печат от този модел. Всички процеси се управляват от вграден компютър. Технологията наподобява работата на принтер и предоставя възможност за персонализиране на печатните материали - например отпечатване на ваучери с различни номера или снимки и картини с баркод. "Машината е от най-ново поколение. С нея правим важна стъпка - навлизаме в територията на дигиталния печат и така на практика разширяваме портфолиото си. Предлагайки качество, ние изграждаме и поддържаме връзката с нашите клиенти", казва Емил Петков.

В кризата оцеляват най-добрите. "Ропринт" е една от малкото печатници в страната, които запазиха клиентите си и се развиха", изтъква Емил Петков. "За нас беше истинско предизвикателство да произвеждаме висококачествени продукти на конкурентни цени", добавя търговският директор Диана Нинова.

"Разчитам на екипа си и на професионализма на всеки един. Предпочитам да работя със съмишленици, с хора, с които се разбирам с поглед", споделя философията на доброто управление Емил Петков. Във фирмата работят около 90 души, като 15 от тях са в администрацията, а останалите - в печатницата, разделена на цех за ролен печат, за листов, и довършителен цех, склад. "Четири екипа обслужват една машина. Така осигуряваме непрекъснат 24-часов цикъл 7 дни в седмицата", разказва Владимир Попов, производствен директор.

Емил Петков гледа на бъдещето с оптимизъм: "Очаквам ръст на тиражите и обемите на списанията. Идеята ни е тук да се отпечатват списанията с по-големи тиражи и висококачествени рекламни материали. "Ропринт" се отличава с три неща: притежаваме едни от най-модерните технологии в полиграфическия бранш, гъвкава организация и подход към клиентите".

"Мениджър" потвърждава това.

 

Автор: Светлана Тодорова; Снимки: Юлиян Донов
Публикувано в сп. "Мениджър", бр. 182, стр. 90-91, декември 2013

 

Обратно към Новини